Новини

България отбеляза 18-тия Световен ГИС Ден

ГИС денят в България се проведе със специалното участие на Пьотър Малиновски, програмен ръководител на Frontex.

София, 17 ноември 2016 – На тържествена церемония в София вчера беше отбелязан Световният ден на Географските информационни системи. За 18-та  поредна година ЕСРИ България в партньорство с повече от 20 водещи организации събра на едно място ГИС общността в България. Над 500 представители на повече от 140 организации от централната и местната власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в страната се включиха в най-големия ГИС форум у нас.

Престижното събитие беше открито от  Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите, Божидар Божанов, съветник по електронно управление на вицепремиера Румяна Бъчварова, Пьотър Малиновски, програмен ръководител на Европейската агенция по гранична и брегова охрана (Frontex) и г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната.

 GIS Day Conference 2016 opening

„ГИС се явява най-ключовата платформа. Чрез мощните инструменти на ГИС, Министерството на околната среда и водите картира, управлява, анализира и опазва устойчиво околната среда и нейните компоненти.“, заяви Красимир Живков по време на официалното откриване.

Голям интерес предизвика и участието на Пьотър Малиновски, който за първи път в България представи работата на Frontex за справяне с нелегалната миграция и трансграничната престъпност, като демонстрира на живо ГИС системата на европейската агенция.

Frontex GISDay in Bulgaria

В рамките на семинарната част на конференция бяха демонстрирани също така първата по рода си у нас информационна система за мониторинг в реално време на Черно море, проектът за оценка на заплахите и рисковете от наводнения за нуждите на Басейнова дирекция Дунавски район, корпоративната ГИС система на Софийска вода, както и гражданските инициативи „Сподели квартала“ и „Зелена сирена“ – интерактивна ГИС карта на инициативен комитет „София-зелена столица“.

По традиция в рамките на Тържествена церемония бяха връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Отличени за изключителни заслуги в областта на Геопространствените технологии у нас тази година са пет организации.

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ получи награда за стратегическа визия за прилагане на ГИС при развитие на иновативна система за мониторинг на Черно море в реално време. Наградата беше връчена на Ангел Забуртов, генерален директор на ДППИ от  Любен Петров, заместник-министър на икономиката и Венцислава Янчовска, програмен директор „Иновации-Норвегия“. Отличие за иновативно управление на собствеността чрез прилагане на съвременни ГИС технологии беше връчено на „Български пощи“ ЕАД. Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на дружеството прие наградата от проф. дтн инж. Иван Ячев, председател на Съюза по електроника, електротехника и съобщения.

GIS Day winners part 1

Полковник Румен Димитров, началник на Военно-географска служба прие наградата за дългогодишен принос в прилагането на ГИС технологии и изграждането на ГИС капацитет в България от Пьотър Малиновски и Константин Зографов, регионален вицепрезидент на AFCEA за Югоизточна Европа. „Софийска вода“ АД беше отличена за стратегическа визия и корпоративен подход за устойчиво развитие на съвременна корпоративна Географска информационна система. Наградата прие лично Жулиен Шапон, директор „Управление на мрежата“ на Софийска вода от Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. За дългогодишен принос в изграждането на ГИС капацитет в България тази година беше отличен Лесотехнически университет-София. Наградата връчи Асен Александров, съветник на министъра на образованието и науката, Меглена Кунева на проф. д-р Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет-София.

GIS Day winners 2

В рамките на Световния ГИС Ден се проведе и Изложба-конкурс за карти. В конкурса бяха отличени Министерство на енергетиката в категория „Най-интересен ГИС анализ“, Военно-географска служба за „Най-добро картографско представяне“ и Галина Безинска от Югозападен университет „Неофит Рилски“ за „Най-добра академична карта“. Наградата на публиката  тази година отиде при Софийска вода.

ГИС Ден 2016 в България се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните над 20 организации, сред които: Българска академия на науките, Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска картографска асоциация, Зелени Балкани, National Geographic България, Градът Медиа Груп, Софийски университет “Св. Кл. Охридски”, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Българска асоциация за геопространствени информационни системи. ГИС Ден 2016 се провежда с любезната подкрепа на Географика ООД, ДЖИСолюшънс ЕООД и Агора 66.

###