Новини

Българската ГИС общност отбеляза Световния ГИС ден

Престижното събитие се проведе под надслов „Вижте това, което другите не могат“ и беше официално открито от министър Росен Желязков.

София, 14 ноември 2019г. - За 21-ва поредна година България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Престижното събитие се проведе под надслов „Вижте това, което другите не могат“ и беше официално открито от Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Мария Габриел, еврокомисар “Иновации и младеж” в Европейската комисия, Джъстин П. Фридман, заместник-посланик на САЩ в България, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите, ген. лейт. Димитър Илиев, Заместник-началникът на отбраната, Министерството на отбраната и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума в страната.

GISDay2019

Световният ГИС Ден продължи със специалното международно участие на Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112), които споделиха своя опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

Българският опит в сферата на ГИС технологии споделиха Златина Николова, началник отдел „Широколентови технологии и приложения“ и Даниела Пешева, и.д. директор на дирекция „Информационни технологии” в МТИТС, които демонстрираха на живо ГИС базираната платформа „Единна информационна точка“. Основен акцент в тази част от програмата беше и участието на Илияна Тодорова, директор дирекция „Управление на водите“ в МОСВ, която представи изпълнявания в момента проект за изграждане на Информационна система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална Система за управление на водите в реално време (НСУВРВ). В сферата на сигурността, Младен Петров, директор на дирекция КИС в Министерството на вътрешните работи представи използваните от ведомството съвременни ГИС приложения за наблюдение, анализ и управление в реално време в полза на обществото. Друг основен акцент в програмата беше прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие взе Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.

На тържествена церемония по награждаване вечерта на 13 ноември бяха връчени и отличията за специални постижения в ГИС. „България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас“, подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване. „В нашата страна се изграждат иновативни и същевременно изключително полезни ГИС системи“, подчерта г-жа Караджова.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за „Прилагане на иновативни ГИС технологии за изграждане на национална електронна платформа „Единна информационна точка“. Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, която подчерта, че това е най-мащабният проект за ефективно електронно управление на територията на Република България и реализирането му е предпоставка за по-добра интернет свързаност, както и стимулиране на икономическото развитие в страната. Престижната награда прие Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

MTITC GIS award

Министерството на енергетиката получи награда за „Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България“. Отличието прие Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

ME GIS award

Община Бургас беше отличена за „Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности“. Таня Христова, кмет на Община Габрово връчи наградата на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас.

Burgas GIS award

Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория „Частен бизнес“ за „Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение“. Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция връчи престижната награда на Мариана Дамова, управител на Мозайка, като пожела на технологичната лаборатория да  продължи да гради мозайка от иновации.

Pasi GIS award

В категория „Образование и наука“ Русенски университет „Ангел Кънчев“ получи награда за „Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България“. доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката връчи наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

fc07181f96533ceaaeb2a2ab5206330a

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г.“. Отличията за интерактивни карти отидоха при Троянски манастир “Успение Богородично” в категория „Пътуване и туризъм“ за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир”, Община Струмяни в категория „История и култура“ за карта “Малешево пее и танцува”, инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие“ за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство” и Аспарух Камбуров, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в категория „Образование и наука“ за интерактивна карта „Специалност “Маркшайдерство и геодезия”. Кои сме ние?”. Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет “Св. Климент Охридски” за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?”

Map Contest winners

Официални партньори на 21-ия ГИС ден в България са рекордните 47 организации, сред които: Софийски университет “Св. Кл. Охридски”, Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна безопасност, Сдружение за електронни комуникации, Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld, Esri, Географика, Стемо, САП, HERE, Сиела-Норма, ДЖИСолюшънс и  Агора 66.

 ###