Новини

В ГИС технологиите има по нещо за всеки

Интервю с Кубрат Новков,  стажант „ГИС и Бази данни“ в Есри България.

Кубрат обича природата и животните и е загрижен за климатичните аномалии и предизвикваните от тях бедствия. Харесва да слуша музика и да чете книги, най-вече фантастика. След държавния изпит, който му предстои скоро, ще вземе диплома за бакалавър „Геопространствени технологии и  системи“ и ще продължи да се развива като специалист в тази област.

Вижте защо той е убеден, че извън ГИС няма да открие друга сфера, която да му е така интересна и вълнуваща – в интервюто, което направихме с него.

 kubrat intern 2023

Как се пробуди интересът ти към геопространствените технологии?

Майка ми много спомогна за това, като ми купуваше различни атласи и помагала. Увлечението ми към картите ме подтикна да запиша тази специалност в Софийския университет заради интересните начини за визуализиране на всякакви данни, обекти, явления и т.н. Първоначално ми беше малко непривично и не бях сигурен дали съм избрал точното направление за мен. Но с течение на времето разбрах, че съм направил правилния избор, защото правя всяко едно нещо с желание. Интересни са ми и нещата, които в момента научавам на стажа и почти всеки един проект в университета го правя с желание и със страст. И наистина ме завладяват различните аспекти на географските информационни системи.

Коя беше първата ти среща с ГИС?

Докато бях ученик в Националната природо-математическа гимназия се е споменавало съвсем бегло за ГИС, но тогава нямах представа какво точно означава и какво представлява. Затова първата ми среща с ГИС реално се случи в университета. Първоначално съвсем базово и теоретично се запознах с технологията и след това лека-полека и с различните софтуерни приложения и сфери.

Защо се насочи към стаж в Есри България?

На първо място, чувал съм доста позитивни отзиви от мои преподаватели и колеги, които са участвали в този стаж.  И сметнах, че би било добър старт, а защо не и продължение на моята кариера. Присъствал съм и на ГИС деня, който Есри България организира. Там видях представяния, които трайно ме впечатлиха. Спомням си, че бяха демонстрирани различни решения на проблеми с ГИС, както и интересни приложения, като например такова свързано с пътищата, което буквално проследяваше дупки по пътните ленти. Имаше и презентации, свързани с безпилотни летателни системи. Бях очарован от видяното.

Разкажи ни какво правиш по време на стажа си, научаваш ли нови неща…

За пръв път тук се сблъсках с направата на дашборд с ArcGIS Dashboards. Това е невероятен начин за представяне на данни, различни явления и обекти по много интерактивен и разбираем начин. С ArcGIS Portal също работих за първи път по време на стажа и открих, че е много ефективен за сортиране на разнообразни данни и информация и за достъп до тях. Нямах опит и с тестване на услуги в различните системи и техните сайтове съответно. Нещо ново за мен беше и публикуването на картни услуги, за което добих най-обща представа и ми се стори много интересно.

Точно такива възможности търся и съм много щастлив, че в момента са ми осигурени – да работя по реални проекти и проблеми, които се налага да решавам. Работата, която извършвам, е и вдъхновяваща, освен че ми дава опит.

Защо те вдъхновява такъв тип работа?

Най-вече защото проектите, с които съм ангажиран, са полезни за обществото. Освен че са интересни  и можеш да покажеш техническите си умения, също така провокират и въображението. Можеш да създадеш интересна визуализация на различни типове данни, което наистина много ми хареса.

Кое е най-запомнящото се от стажа ти дотук?

Определено дашбордът, който успях да направя с немалка помощ на ментора ми, е нещо, което ще запомня. Друго, което сега се сещам, е едно приложение, което направих с Web App Builder, свързано със сигнали за възрастни хора с по-специални нужди – физиологични, социални, административни, които хората не могат да свършат сами по една или друга причина. С желание го правих и беше много поучително, през цялото време си комуникирахме с колегите. Беше страхотно!

Сигурно ти носи голямо удовлетворение, че си направил нещо полезно и смислено…

Да, точно това е и една от причините, поради които харесвам тази работа. Удовлетворение е да видя завършения продукт, който носи реална полза на обществото. Смятам да продължавам да се развивам в тази сфера и не мисля, че ще намеря нещо по-интересно, от това с което се занимавам в момента.

Полезен ли ти е стажът при нас?

Да, определено. Стажът надмина първоначалните ми очаквания. Аз не съм се и надявал, че ще ме вкарат в работата по реален проект. По-скоро очаквах да изкарвам някакви онлайн курсове и евентуално задачите ми да са някакви по-прости неща, свързани с бази данни, да цъкам точици и полигончета. Но съм изключително щастлив, че още от първия момент ме вкараха в реален проект и започнах да навлизам лека-полека в нещата и в атмосферата на целия екип.

Без колегите нямаше да мога да постигна почти нищо, ако не и нищо. Когато имам въпроси, те веднага откликват и помагат. Готини са и са истински екип. И ме карат да се чувствам като част от този екип, което е невероятно, имайки предвид, че аз съм просто един стажант.

Мислил ли си в каква сфера искаш да използваш геопространствените технологии?

Представям си се, колкото и скучно да звучи, да работя в офис, да създавам приложения, подпомагащи различни хора, обществото като цяло. Не си се представям като човек, който събира данни на терен. Много ми е интересна темата за океаните и тяхното замърсяване, глобалното затопляне, разтопяването на ледниците, измирането на кораловите рифове и други такива природни проблеми. Също, има и много демографски проблеми на света, на които също бих се посветил като професионалист в бъдеще.

Какво е твоето послание към тези, които тепърва навлизат в ГИС?

Нямам още достатъчно знания и опит, но бих посъветвал хората, които навлизат в тази сфера, да бъдат любознателни. Нека не се ограничават от абсолютно нищо, защото ГИС е сфера с много различни подсфери и всички заслужават да им се обърне внимание и във всяка една има чар. В ГИС технологиите има по нещо за всеки.

###