Новини

ГИС в помощ на голямото чистене на България

Иновативни ГИС приложения подпомагат най-мащабния доброволчески еко проект в България.

София, 02 юли 2015г. – 10 460 тона събрани отпадъци, над 1600 почистени зони и рекорден брой доброволци в петте дни на кампанията “Да изчистим България заедно”. Това сочат обобщените данни на Министерството на околната среда и водите и bTV.

Над 1 млн. и 200 хил. доброволци се включиха в тазгодишното издание на най-мащабната еко кампания в България. Тяхното участие в инициативата беше подпомогнато от специално разработените от ЕСРИ България мобилни ГИС приложения за Android и Windows Phone, които им позволиха да регистрират и подават информация за изчистените зони директно от местата на почистване. Иновативните мобилни решения, разработени на база Esri ГИС платформата, не само улесниха значително процеса по маркиране на почистените територии, но и изиграха ключова роля за привличането на по-голям брой участници в петте акции на кампанията.

В комбинация с мобилните апликации, ЕСРИ България разработи и уеб ГИС приложение с мобилна версия за iOS, което подпомогна участниците в регистрирането на броя доброволци, местоположението, вида и площта на изчистени от тях зони през уеб. За нуждите на кампанията беше изградена и специална бек-офис ГИС система, позволяваща на организаторите да преглеждат и валидират подадената от доброволците информация, както и да извършват различни видове справки и пространствени анализи.

MapDIsBAR2

Направените анализи сочат, че най-активни тази година в голямото чистене на България са доброволците в Силистра, а най-много почистените зони има в Столична община и Плевен.

MapMUN1-2

“Резултатите показват, че хората все повече пазят околната среда. Формира се екологично съзнание. Много доброволци водят на акциите и децата си, което означава, че кампанията има и образователен ефект”, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

###