Новини

„ГИС е широкообхватна и динамична сфера“

Блиц интервю с Камелия Спахийска, стажант ГИС и бази данни в Есри България

Лятото наближава, а с него и любимото време за Камелия Спахийска, която обича къмпингуването сред дивата природа в компанията на двете ѝ кучета. Липсата на градски шум и непрекъсната връзка с интернет на Кара дере не ѝправят впечатление, когато може да чете исторически книги за Втората световна война.

Камелия е на 25 години от град Пловдив и е дипломиран инж. геодезист.

За ГИС признава, че са пресечна точка на любовта ѝ към природата, математиката, страстта по историята и научния поглед върху света около нас.

Избра стаж в Есри България, защото…

Компанията предоставя възможност за надграждане на уменията и знанията посредством работа по реални проекти и голям ресурс от курсове.

internship 2 (7)

Как би описала стажа с до 5 думи?

Развиващ, практичен, логически, разнообразен, пълноценен.

Кои са 3-те неща, които най-много ти харесват в него?

  • Възможността за сблъскване с реални казуси от текущи проекти;
  • Разнообразието от задачи, които те предразполагат към разчупване на работните рамки;
  • Опитът сам да откриваш различни решения.

Разкажи ни за ментора си с 3 думи:

Библиотека, опитен, мотивиран.

Какво ново научи за ГИС?

Научих за нови анализи на данни, технологии за класификации, нови подходи за представяне на данните – табла за управления, онлайн карти, нови подходи за събиране на данни – Survey123.

Най-важните умения, които усвои по време на стажа, са…

Усвоих нови процеси за класификации на данни. Усвоих и подходи за миграция на данни и извличането на максимална атрибутна информация от различни изходни типове файлове, създаване на символи посредством Esri шрифтове, проверка на извършените процеси, обработка на растерни данни.

Как се чувстваш като стажант в екипа ни?

Чувствам се страхотно в екипа на Есри България. Всички са приятелски настроени и много услужливи.

С какво се промени от човека преди стажа?

Човекът след стажа е мотивиран да приложи усвоените умения и знания в работния процес. Също така виждам голямо развитие в логическите си възгледи. Смятам, че стажът ме направи по-уверена и самостоятелна.

За какво мечтаеш?

За кариерно развитие и възможности за опознавате на света.

На кого би препоръчала кариера в ГИС?

На всеки, който има амбиции и желание за развитие, защото ГИС е широкообхватна и динамична сфера, в която всеки може да намери приложение и работа.

Вярваш ли, че ГИС технологиите променят света?

Вярвам. ГИС технологиите за мен са бъдещето, защото виждаме как всеки ден светът прави крачки към по-иновативен начин на живот. А точно това е определението и за ГИС технологиите. Те дават възможност за използването на напреднали технологии и  стратегии, с които се улеснява начинът на живот. С тях се подобряват разбирането на човека за природата и отношението му към околната среда.

###