Новини

„ГИС има потенциала да направи света по-добро място за живеене“

Интервю с Викица Казасова, участник в „Пролетна стажантска програма 2022“ на Есри България.

Дали пък желанието й да живее в уредена среда, в която всеки да се чувства комфортно, не е подтикнало Викица Казасова към избора й на първо висше образование – преди да дойде в България, тя е завършила право в Скопие. Но вместо да легализира дипломата си у нас, решила да се заеме с това, за което мечтаела от дете, когато за всеки  рожден ден искала да й подаряват атласи с карти. В София тя завършва ландшафтна архитектура и се насочва към това, което най-силно желае в професионален план.

Какво е то и защо стажът в Есри България е логична стъпка по пътя й – вижте какво ни сподели Викица за себе си и плановете си, докато усвояваше нови професионални умения като участник в пролетната ни стажантска програма.

 Vikica_intern

Право, ландшафтна архитектура, а сега и ГИС… Защо?

Когато съдбата ме доведе в България, трябваше да избера дали да си легализирам дипломата по право или вече да си осъществя дългогодишната мечта, която беше някоя по-природна наука. И като разбрах за ландшафтната архитектура, бях много развълнувана, много ми „легна“, защото градското и териториалното планиране отдавна ме вълнуват. Смятам, че това е начинът, по който мога аз да допринеса за промяна към по-добро на света. Така че планирането, организацията и използването на пространството са ми главната идея и ми се стори, че ГИС могат да ми дадат солидна основа, върху която да работя за моите идеи.

Как избра Есри за стаж?

За Есри научих преди около 2 години и оттогава започнах да се интересувам, защото нали, с ръка на сърце – това е една от водещите компании в световен мащаб в тази сфера. Най-вече ме привлече богатството от технологии, които предлага Есри: всичките тези платформи и допълнителни апликации, разработени през годините… направо ми се струват безкрайни възможностите с тях.

Аз и не предполагах, че ще вляза в Есри, просто се вълнувах и се интересувах. Свалих самите програми, безплатния трайъл, който е на Есри, и вече като видях какви възможности предлага, реших да кандидатствам поне за стажантската програма, най-вече за да разуча по-подробно всичко, което предлага ArcGIS. А той предлага наистина много.

Харесва ли ти стажът?

Ами, да, искрено се радвам, че предприех тази крачка. В началото се притеснявах как ще стане цялата работа онлайн – като се има предвид, че все пак аз съм начинаеща в тази сфера. Но съм приятно изненадана колко добре ни върви комуникацията и колко е коректно всичко. Доволна съм от количеството обмен на опит и на знания, така че бих го препоръчала и на следващи стажанти, които се чудят дали да кандидатстват в нашата компания за стаж.

Придобиваш ли нови умения и знания по време на стажа?

Първо, разбрах, че ГИС са едно необятно поле за свързване на несвързаната информация, която получаваме ежедневно. Откакто започна стажът, разбрах колко са съществени всичките данни, които се събират. Преди, честно казано, данните ми се струваха като нещо много досадно, обемно и скучно, но сега разбирам, че те са в основата на всичко и са най-съществената част от нашата работа. Придобих умения за анализ и визуализация, също така, за различни аналитични функции, за подходящо географско  оформление, което ми се струва, че е много важно. Има и много умения, които се научават в работата с данните – развиват се наблюдателността и издръжливостта.

vikica_intern_love_culture

Какво би казала на тези, които сега започват да се занимават с ГИС?

От все сърце бих препоръчала да дават смело напред, защото ГИС са една от най-бързо развиващите се технологии в последно време и тази тенденция, според мен, ще продължи и те ще стават все по-съществена част от нашия живот, защото вече всичко е базирано върху определени географски визуализации – от едно пътуване до най-мащабни проекти – те са в основата.

ГИС са много обширна платформа за научаване на много нови неща и за създаване на много нови умения, които биха били полезни на всеки – и на тези, които биха се занимавали с ГИС в бъдеще и на тези, които не биха се занимавали – би имало полза за всички!

vikica_lintern_ove_culture

Какво още би ни споделила за себе си?

Обичам да пътувам, обичам планините, реките, езерата, моретата, обичам музиката, обичам и да пея. Харесвам от рок, през джаз и по-алтернативни стилове – до народна музика – като се съберем приятели с оркестър и македонска музика пеем… Обичам градинарството, имам си градинка с различни подправки, билки и цветя.

Другото, с което обичам да се занимавам, е ръчната изработка, която в последно време съм я поизоставила на втори план. Но дълги години съм се занимавала с изработка на бижута и свещници от полимерна глина. По време на следването ми това ми беше допълнителният доход и допълнителното удоволствие.

Мечтая си да остана на Балканите, но да живея като в Западна Европа. Мечтая си да мога да си отида с влак от София до Струга, мечтая си за парк тука някъде наблизо около нас, мечтая си вместо всичките тези кранове да виждам повече хора, които засаждат дървета и създават зелени пространства за децата и за възрастните и за по-добро благосъстояние за хората, които живеят в градовете. Наистина в последно време се чувствам някак ощетена – че живеем в толкова прекрасни държави, с толкова голям потенциал, а някак си действаме без визия.

И вярвам, че ГИС има потенциала да направи света по-добро място за живеене!

###