Новини

ГИС комбинира всичко, което очаквам от една кариера

Интервю с Денис Иванов, стажант Софтуерна разработка в Есри България.

Запален от малък по математиката и по-специално геометрията, Денис Иванов кандидатства „Архитектура“ в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Христо Ботев“. По стечение на обстоятелствата обаче, финално го приемат „Геодезия“. Случайността му изиграва щастлива шега и той не само харесва специалността, но открива, че тя се съчетава прекрасно с много други области, които представляват интерес за него.

Днес, Денис е студент III курс, специалност Геодезия в УАСГ и вече се развива в сферата на ГИС и софтуерната разработка. Геопространствените технологии, програмирането, Изкуственият интелект (AI), астрономията – това са само малка част от интересите на участника в Пролетната стажантска програма на Есри България. Вижте какво още споделя Денис за себе си, за мечтите си и за професионалните си цели.

_FB_1

 Разкажи ни за себе си…

С природни науки,  математика и технически специалности се занимавам още от гимназията. Всичко започна от интереса ми към геометрията. Повечето ученици се интересуват от алгебричната част на математиката, докато аз винаги съм имал афинитет и талант в геометрията, в пространствената част. Приеха ме специалност Геодезия, което се оказа доста голям късмет. Практически геодезията е геометрия – геометрия за Земята, която се съчетава със статистика, физика и различни други подобни специалности, които са ми страст.

След гимназията продължих следването по специалността и в УАСГ, където с времето интересът ми към ГИС и програмирането се засили. Днес определено бих искал да се развивам в сферата на ГИС и Изкуствения интелект (AI). И двете са технологии, които имат потенциала да допринесат много за обществото.

Коя беше първата ти среща с ГИС?

Първата ми среща беше във втори курс на специалността Геодезия в УАСГ. И не мога да кажа, че беше любов от пръв поглед. В началото технологията ми беше доста чужда, но след като се срещнах и с ArcGIS, първоначалните ми представи се преобърнаха с главата надолу. Не спирам да се изумявам от възможностите, които предоставя ArcGIS за толкова различни области. Например в ArcGIS може  да се правят анимации, почти филмчета, което даже не съм и предполагал, че може да се прави с ГИС. Има много възможности за прилагане на AI за разпознаване на обекти от сателитни снимки за различни цели. Дори и аз към момента не мога да твърдя, че познавам всички функции, защото всеки ден откривам нови и нови. Определено може да се прилага по много и различни начини. В ArcGIS е вложена много мисъл за това как потребителят да се ориентира възможно най-лесно, изключително интелигентно е направен, като са елиминирани много проблеми и затруднения, които възникват при работата с друг тип софтуер.

 Защо се насочи към стаж в Есри България?

Всички в университета говореха за ArcGIS като за технология от съвсем друга величина. Знаех, че Есри България е представител на американската компания – Esri, която е водеща в света в областта на ГИС технологиите. Това предполага едно доста високо ниво както на подбора, така и на самия работен процес. Когато видях, че имаше възможност за стаж с направление софтуерната разработка, реших да кандидатствам. За мен това, от една страна, е възможност да бъда полезен, а от друга –  по-бързо да се развивам като специалист в сферата на ГИС и софтуерната разработка. И то в среда с големи и утвърдени експерти, като част от една много сериозна и успешна фирма.

Какво правиш при нас като стажант, какъв е един твой работен ден, какво ново научаваш…

Новите неща, които научавам, са много. Основно пиша десктоп приложения – не изцяло нови приложения, но работя по десктоп приложения на C # и по-специално на .Net, пиша скриптове на Phyton.  Също така научих един език за писане на изрази, който е част от ArcGIS. Езикът се казва  Arcade – с него надграждам функционалността на базата данни.

Несъмнено научих много по време на стажа, надявам се и колегите да са на това мнение. Аз съм доста амбициозен и исках освен да се докажа, и да извлека максималната полза от този стаж. Постарах се с този стаж да се обогатя като специалист и от моя гледна точка, го постигнах.

Беше ли ти полезен менторът?

Изключително! Първо, много приятно изненадан съм от това колко много знае и второ, от търпението и доброто отношение, с което подходи към мен, като негов стажант. В самото начало проведохме среща, на която му разказах за себе си и уменията, които имам. И още от първия ден – той намери такава задача за мен, с която едновременно да използвам знанията, които имах до този момент, и същевременно да ги надградя. Много ми хареса подходът, който има, защото не сервира всичко наготово, а ми дава една структура, една генерална насока, но също така ме оставя постепенно да изучавам различни нови неща. Темпото, с което работим, е доста добро – не избързваме прекалено, така че не претупваме нещата, но и успяваме да сме ефективни и да вършим работа.

Навлязъл си в реални работни задачи и то бързо, такива ли ти бяха предварителните очаквания за стажа?

В момента се чувствам като една пълноценна част от екипа. Смятам, че, доколкото един стажант може, допринасям и върша истинска, реална, работа. Работя по реални проекти на компанията. Относно очакванията – не съм очаквал, че ще бъде стереотипният стаж, в който стажантите ще носим кафе и ще попълваме някакви рутинни документи.

И наистина стажът се оказа много практически насочен и ми е много полезен. Всички колеги, с които съм се сблъсквал досега, са много компетентни в една или друга област – или в ГИС, или в софтуерна разработка, или и в двете. Чувствам се на място и смятам, че доста добре се сработих с колегите, с които съм имал общи задачи.

Кое е най-запомнящото се от стажа ти?

Едно от нещата, с които ще запомня стажът, е това как сам изненадах себе си със скоростта, с която мога да попия нова информация, разбира се, с помощ от ментора ми и не само от него. Също, контактите са ми полезни и хората, с които се срещнах, ми допадат. И ако мога да продължа да работя с тях, за мен ще бъде удоволствие.

Явно гледаш на ГИС като на сфера, в която искаш и занапред да се развиваш…

Без капка съмнение! ГИС комбинират всичко, което очаквам от една кариера! Геодезията и ГИС вървят ръка за ръка. А ако постигна целите си и навляза в сферата на AI и го приложа в ГИС – то по този начин ще мога и математиката, и информатиката да ги комбинирам в бъдещата си професионална дейност.

Бих искал да доразвия и надградя знанията и уменията си дотук с второ висше или докторантура в областта на АІ.

Интересите ми са свързани с решаването на реални проблеми. Една сфера, в която смятам, че ГИС технологията може да бъде приложена много сериозно е пътната безопасност. Би могла да подпомогне например автоматизирането на процеса на шофиране и това е нещо, с което бих се занимавал, ако ми се отдаде възможност след време.

Какво е посланието ти към тези, които тепърва навлизат в ГИС?

Мога да ги уверя, че технологията е много интересна и приложима в най-различни области. Работата с ГИС е приятна и като дейност, и като хора, с които се сблъскваш, докато работиш с въпросната технология.

Накрая мога само да добавя, че цялостното ми впечатление за работата с ГИС и по-конкретно за работата ми с ГИС тук в Есри е, че съм очарован и че за мен до този момент е огромно удоволствие да съм част от такава голяма и водеща компания, в която да мога да се развивам и да разгърна потенциала си.

###