Новини

ГИС ми отваря вратите към много нови сфери извън геодезията

Интервю с Никол Николова, стажант ГИС и Бази данни в Есри България

Как да превърнеш любимата математика в професия, която да не е еднообразна и да те вдъхновява цял живот?

Никол Николова, студентка 4-ти курс „Геодезия“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия“ и стажант в Есри България смята, че вече е открила този отговор. Разберете повече в интервюто ни с нея.

 Nikol_IG_800x800_1

От къде се събуди интересът ти към геодезията?

Много харесвах математиката в гимназията и си търсих такова направление за висшето образование, в което да мога да използвам математиката в някаква приложна среда. И в същото време исках да е нещо провокиращо и интересно, да се насоча към професия, която да съвместява разнообразни дейности. Повечето традиционни направления в математиката са свързани с по-статична, рутинна работа, при която всеки ден се върши едно и също. А аз исках да пробвам различни неща.

Избрах геодезията, защото тя комбинира работа на поле, работа в офис, проектантски дейности, технически дейности…. Дори нямах представа в онзи момент какво точно е да си геодезист, нямах познати в тази сфера, нито бях чувала мнение за нея от някого. Малко на сляпо стрелях. Но пък се оказа, че добре съм се прицелила и тази специалност много ми допадна.

В университета ли беше твоята първа среща с ГИС?

В началото на втори курс започнахме да изучаваме дисциплините, свързани с ГИС и геоинформатика. Преди това не бях чувала даже за тях. Сега знам, че има програма „ГИС  училище“, развивана от Есри България, МОН и Софийския университет, но аз не съм хванала това време.

Покрай геодезията в УАСГ учим доста задълбочено ГИС – в аспект на това как да си представим всички данни, които набираме. Имаме даже две катедри, които са посветени на ГИС. Едната е специализирана в картографската област и визуалното представяне на всички пространствени данни, а другата катедра се занимава повече с техническата част, управление на бази данни, процеси и анализи в ГИС и т.н. И покрай това, че ползваме ГИС за геодезически цели, кадастър и т.н., реално се запознах с всички останали възможности на тази технология.

А тези възможности всъщност са необятни, както и един преподавател от нашия университет казва „Стига да имаш ГИС и въображение, може да създадеш всичко“. Сферите на приложение на ГИС инструментите са необятни и зависят само от въображението на този, който работи с тях. Всичко може да се картографира, да се представи, да се извлече допълнителна информация за него…

ГИС е инструмент, който представя, анализира, набавя нова информация, показва тенденции и т.н. И за мен е много интересно да съм част от това.

Защо се насочи към стаж в Есри България? 

ГИС сериозно ми привлече вниманието в университета и исках да видя в професионална среда как реално се случват нещата в тази област у нас. Смятам, че у нас по-подходящо място от Есри България за развитие с ГИС няма. Esri е водещата ГИС компания глобално, предпочитана в цял свят.

Какво правиш като стажант при нас? Разкажи ми малко повече за един твой ден …

Работните ми дни не си приличат много един с друг, защото се занимавам с разнородни задачи, с различни проекти. Моят ментор се старае да внася разнообразие в това, което правя. С нея се работи много лесно, тя никога не ми отказва помощ, внимание, съдействие.

Например по един от проектите извършвахме с други от стажантите геореферирането, обработката на всички растерни данни, които следва да се използват. В момента работя по много мащабен проект и заедно с други колеги осмисляме едни количествени сметки, трябва самата системата автоматично да прави количествени сметки и СМР-та на идейни проекти, които следва да бъдат изпълнени. Заедно с моя ментор сме правили картографски идеи за програмата „ГИС в училище“. Запознавам се и с различните продукти на ArcGIS.

Какви са впечатленията ти от ArcGIS?

Конкретно съм разгледала ArcGIS Pro и ArcGIS Online и правя паралелно сравнение с други ГИС софтуери, с които до момента съм работила. Бих казала, че с ArcGIS е доста по-лесно и приятно да се работи. Много по-интуитивен и потребителски ориентиран е, интерфейсът е по-достъпен, дава възможност за по-лесно създаване на визуализации и инструменти. В средата, в която работих в университета, повечето неща са на plug-in-и. Трябва да се ровиш, да си търсиш plug-in, да си го инсталираш, да видиш как работи, как го е написал конкретният инженер…

В ArcGIS всичко е на едно място, подредено, лесно достъпно и дори човек, който не е учил ГИС, може съвсем спокойно да се ориентира и да създаде основни неща.

Полезен ли ти е стажът, научаваш ли нови неща?

Полезен ми е, да, защото се запознах с цялата ArcGIS платформа и софтуерите, които предлага. Полезно ми е и заради контактите и добрите познанства с колегите. Полезно ми е, защото се сблъсках с реални проекти в ГИС сферата. Разбрах как нещата се случват на практика.

Работната етика също ми даде полезен пример тук. Нещата са доста добре конструирани и организирани, всеки си знае задълженията.

И смятам, че стажът беше много добро решение от моя страна. Аз нямах представа, че толкова голям екип от хора се занимава по изготвянето на един краен продукт. Не знаех колко много неща се случват зад това, което потребителят ползва и вижда всеки ден.

Чувствам се комфортно тук и се радвам, че съм част от тази стажантска програма.

Смяташ ли, че е перспективно или интересно за теб да продължиш да се развиваш в сферата на ГИС професионално?

И двете. Това е много динамична среда, ГИС се развиват постоянно, тясно обвързани са с новите технологии. Съответно, винаги са актуални и намират приложение за решаване на проблемите на деня. Убедена съм, че ГИС няма да отпадне скоро от професионалните сфери, просто няма как без него, напротив тенденциите са все повече бизнеси и компании да избират тази технология като помощно средство за техните дейности.

Отделно, ми е интересно и смятам, че е хем близко до моята геодезия, хем ми отваря врати към много нови сфери, защото доста други неща се обхващат с ГИС, не само Геодезията. Имам намерение да започна курс, свързан с програмиране, за да мога да навляза малко повече и в тази част – в информатиката, не само в гео частта на геоинформационните системи.

Какво е твоето послание, към тези, които тепърва навлизат в ГИС?

Да пробват, най-вече да пробват! Когато човек се чуди дали да се захване с нещо професионално, най-добре е да кандидатства за стаж, да се потопи в съответната работна среда и да разбере дали това е неговото място.

###