Новини

ГИС на Община Асеновград с награда на БАИТ

БАИТ награди община Асеновград с приз за разработената от ЕСРИ България, ГИС за туристически атракции

На 22.01.2013г., на официална церемония в Гранд Хотел София, бяха връчени годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии през изминалата година у нас. Събитието се проведе под патронажа на президента на Р. България, Г-н Росен Плевнелиев.

BAIT

Номинираните в конкурса тази година се състезаваха в общо 11 категории¬. В категория „Общинска администрация“ наградата отиде при община Асеновград за разработване на ГИС за туристически атракции. Наградата прие кметът на общината, Д-р Емил Караиванов.

„Проектът, реализиран успешно от ЕСРИ България, е уникален за България и няма аналог“, заяви Д-р Караиванов при получаването на наградата. В рамките на проекта е създаден електронен регистър с информация за богатото културно-историческо наследство и природни забележителности в общината, който позволява тяхното ефективно управление. Изграден е специален уеб геопортал, позволяващ на посетителите му да се разходят по картата на общината и да разгледат туристическите атракции на нейната територия. Разработените 3D модели и виртуална разходка на асеновата крепост допринасят за постигането на едно по-атрактивно, интересно и съвременно популяризиране на туристическите забележителности.

„Географска информационна система в община Асеновград отговаря на най-добрите световни практики и е един напълно нов за страната ни модел за популяризиране на туристически атракции“, сподели Д-р Емил Караиванов.

Geoportal

# # #