Новини

ГИС системата на АПИ с престижна международна награда

Президентът на Esri Джак Данджермонд връчи лично престижната награда на Агенция „Пътна инфраструктура“.

София, 29 юни 2016г. – Географската информационна система (ГИС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ за електронно административно обслужване получи най-високото международно отличие в сферата на геопространствените технологии. Системата беше удостоена с награда за специални постижения в ГИС в рамките на престижния международен конкурс “Special Achievement in GIS”.

Конкурсът се организира за 11 поредна година в Сан Диего, Калифорния, и отличава онези организации по света, които са реализирали изключителни постижения в прилагане на най-съвременни геопространствени технологии. Той традиционно се провежда в рамките на международната Esri потребителска конференция – най-големият световен ГИС форум, който събира повече от 16 000 ГИС потребители и близо 500 организации от цял свят. В рамките на една седмица се състоят над 300 технически сесии и специализирани семинари, които представят актуалните тенденции и добри практики в геопространствените технологии, както и иновативни ГИС проекти от различни краища на света.

SAG Award RIA

Тази година ГИС системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ беше селектирана и отличена за специални постижения в прилагането на Географски информационни системи в категория „ГИС проекти извън САЩ“ сред над 100 000 кандидатури от цял свят. Всички победители в конкурса бяха обявени от президента на Esri, Джак Данджермонд. На официална церемония по награждаване на 29 юни, в конгресния център на Сан Диего, Джак Данджермонд връчи лично престижната награда на Агенция „Пътна инфраструктура“. Наградата приеха урбанист Злати Пешев и инж. Добромира Заранкова, ГИС експерти в АПИ.

SAG award winners with Esri Bulgaria

Географската информационна система на Агенция „Пътна инфраструктура“ е реализирана в рамките на проект „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“. В резултат от изпълнението на проекта e развита иновативна Географска информационна система за пътната инфраструктура на Р. България, базирана на най-съвременни Esri ArcGIS технологии. Разработени и въведени са онлайн електронни административни услуги за издаване на разрешения за специално ползване на пътищата. В рамките на проекта е създаден и електронен калкулатор за движение на извънгабаритните и тежките моторни превозни средства. Използвайки калкулатора, превозвачите могат да пресмятат каква такса е необходимо да заплатят за преминаването по пътната мрежа. Гражданите и бизнесът, от своя страна, имат достъп до 4 електронни ГИС регистъра за: крайпътните рекламни съоръжения; търговските крайпътни обекти; подземните и надземни линейни съоръжения; товароносимост и габарити на пътните съоръжения. Изпълнител на проекта е ЕСРИ България.

Това е трета награда за проекта след като през изминалата година ГИС системата на АПИ получи награда за ГИС проект на годината в рамките на Световния ГИС Ден, а през тази беше удостоена с награда за принос в развитието на инфраструктурата на България в категория „Географски информационни системи” на конкурса INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016.

###