Новини

Джак Данджермонд беше отличен с наградата „Планета и хуманност“

Наградата се присъжда веднъж на всеки четири години като сред предходните наградени са Нелсън Мандела, Ал Гор и Михаил Горбачов

Международният географски съюз (International Geographical Union – IGU) обяви получателите на престижните награди IGU за 2021 г. Наградата „Планета и хуманност“, с която се почитат лица (не непременно географи), допринесли за изключителен принос към мира, благосъстоянието или устойчивостта, се присъди на основателя и главен изпълнителен директор на Есри – Джак Данджермонд.

Наградата „Планета и хуманност“ на IGU се присъжда веднъж на всеки четири години като обикновено получателите ѝ са хора, направили принос в политическата общност или повлияли на света по положителен начин. Предишни получатели на същата награда са Нелсън Мандела, Ал Гор и Михаил Горбачов.

Според обявлението на IGU: “Макар да не е обучен за географ, Джак Данджермонд е направил повече за напредъка на географията и създаването на възможности за нейната заетост, отколкото когото и да е човек в историята. Той последователно и постоянно твърди, че ГЕОГРАФИЯТА е ключът към разбирането на моделите и процесите, които ГИС разкрива

Portret pcture of Jack Dangermond who is founder and president of Esri

През последните тридесет години Джак Данджермонд е изнасял ключови обръщения на десетки международни конференции, публикувал е стотици статии по ГИС и изнасял хиляди презентации по ГИС по целия свят. Подкрепял е големи екологични програми и е дарил безплатен Есри софтуер на стойност над 1 милиард щатски долара на училища и екологични организации. Той е носител на още редица медали и награди, включително медал от Одюбон, Национално общество Одюбон, 2015 г., златен медал на Карл Манерфелт на Международната картографска асоциация, 2015 г., награда Шампиони на Земята, Програма на ООН за околната среда, лауреат за 2013 г. и много други.

Джак отправи искрени благодарности към своите колеги, работещи от 90 държави, също и на всички ГИС потребители, като каза: „Въпреки че съм истински трогнат от това признание, тази чест също принадлежи на всички нас в Есри… и на нашите потребители. IGU почита нашата колективна работа за усъвършенстване на ГИС през последните пет десетилетия.