Новини

ЕСРИ България с награда за инвеститор в околната среда

На конкурса на БФБЛ за отговорен бизнес ЕСРИ България беше отличена за разработването на уеб ГИС приложение за bTV.

София, 27 февруари 2014г.  – Проектът на ЕСРИ България, разработен за кампанията на bTV  “Да изчистим България за един ден”, беше отличен в XI-ия конкурс за наградите за отговорен бизнес на Форума на българските бизнес лидери. ЕСРИ България спечели втора награда в категорията „Инвеститор в околната среда” за изработката на уеб ГИС приложение, подпомагащо кампанията на bTV. Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община връчи престижния приз на  г-жа Евгения Караджова, управител на компанията.

BBLF_Award_Esri_Bulgaria

През 2013г. ЕСРИ България за втора поредна година се включи като официален партньор в зелената инициатива на bTV Медиа Груп „Да изчистим България за един ден“.  Компанията разработи уеб ГИС приложение http://www.btv.bg/da-izchistim/map/   за сайта на инициативата.

Уеб приложението предоставя възможност на гражданите да регистрират местоположението на забелязаните от тях отпадъци върху интерактивна динамична карта. Картата поддържа както данни за маркираните отпадъци, така и информация за местоположението на депата за отпадъци, местата за почистване и др. По този начин ЕСРИ България подпомогна процеса по маркиране на отпадъците и създаде възможност за активно гражданско участие.

bTV_Esri_web_gis_app

Приложението представя количеството и вида отпадъци в различните райони на страната, като дава различни справки и анализи. Така организаторите могат да планират и разпределят по най-ефективния възможен начин своите ресурси, в това число доброволците, уредите за събиране и почистване и т.н. Разработеното приложение подпомага и процесите по управление на логистиката по събиране и извозване на отпадъците.

Анализът на информацията събрана чрез ГИС през изминалата година показа, че около 2000 замърсени места, маркирани през 2012 г., са се запазили чисти и само 40 са били повторно замърсени.

ЕСРИ България е партньор и тази година на кампанията на bTV “Да изчистим България за един ден”, която ще се проведе на 26 април.

###