Новини

Есри България с плакет за партньор на „Да изчистим България заедно“

От началото на инициативата близо 2 500 000 доброволци са събрали боклуци с обем на 200 напълно заредени самолета “Боинг 747“

На 22 юли в арт център „Топлоцентрала“ се проведе среща по повод  тазгодишното 10-о юбилейно издание на инициатива за почистване на нерегламентирани сметища, организирана от bTV. Домакин на откриващото събитие беше г-жа Йорданка Фандъков, кмет на София, която сподели: „Днес най-важната тема е не просто да събираме отпадъци, а да ги събираме разделно!“.

По време на церемонията бе отбелязано, че на база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата е получила глобално признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата World Clean Up Day. От началото на „Да изчистим България заедно“ досега по данни на екоминистерството доброволците са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от територията на България.

IMG_3324

За този невероятен успех са допринесли както 2 500 000 отзовали се на благородната идея граждани, така и над 350 организации, партнирали на събитието. Някои от тях получиха специални благодарствени плакети за участието си в „Да изчистим България заедно“. Сред тези няколко организации е и Есри България!

Есри България е дългогодишен партньор на опазващата природата инициатива, като с предоставянето на най-съвременни ГИС софтуерни решения подпомага добрата организация на събитието и отчитането на резултатите му чрез интерактивни карти, приложения за геолокация, инструменти за анализ, обработка и визуализиране на данни и др.

plaket_esri

Доброволческата акция за 2022 г. е предвидена за 17 септември, когато е Световният ден на почистването и ще е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света Let’s Do It World. Тази година най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас – „Да изчистим България заедно”, ще се проведе под надслов „Подай ръка на природата“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

 ###