Новини

ЕСРИ подкрепи младите таланти в конкурса “Ние обичаме картите”

Инициативата стимулира творческото изобразяване на света от децата, като им помага да развият своя картографски усет.

София, 31 март 2019 - ЕСРИ България продължи дългогодишната традицията да подпомага младите картографи на България като подкрепи 11-я националния конкурс за детска карта на света “Ние обичаме картите” (We Love Maps) и участва в награждаването на отличените участници. Конкурсът се организира от Българска картографска асоциация, със съдействието на Българска академия на науките и Университета по архитектура, строителство и геодезия, като част от Международния конкурс за детска карта на света „Барбара Печеник”. Шестте най-добри карти ще представят страната ни в Международната изложба на 29-та Международна картографска конференция в гр. Токио, Япония, 15 – 20 юли 2019.

kids_maps_EsriBulgaria

Близо 150 участници на възрасти между 3 и 15 години от цялата страна взеха участие в конкурса. За първи път тази година се включиха и деца от Алжир и Ирак, настанени в Регистрационно-приемателния център в Овча купел. Победителите в различните категории бяха наградени на специална церемония в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Децата получиха множество награди и представиха своите оригинални рисунки и картографски интерпретации на Земята пред широката аудитория.

Журито единодушно присъди голямата награда на Рада Скумова на 15г. от гр. София за рисунката „Създаване на светове“, която заедно с победителите от останалите възрастови групи ще представя България на международния конкурс в Япония.

1_first_place

  • Славена Изворска и Габриела Изворска на 12 г. от  гр. Варна с рисунката „България е наш дом“

2_second_place

  • Виктория Говедарова на 12 г. от гр. Казанлък с рисунката „Ние обичаме картите“

3_third_place

  • Петя Димитрова на 8 г. от  гр. Русе с рисунката  „С картите винаги си на точното място!“

4_fourth_place

  • Анна Буковска на 7 г. от гр. Казанлък, ” с рисунката „Ние обичаме картите“

5_fifth_place

  • Стефани Илиева на 5 г. от с. Лесново, общ. Елин Пелин с рисунката “Детски свят”

6_sixth_place

След края на надпреварата наградените рисунки ще бъдат съхранявани в картографската библиотека на университета Карлтън и ще бъдат достъпни на уебсайта на библиотеката на адрес https://childrensmaps.library.carleton.ca/maps 

###