Новини

Играем чисто с ГИС технологии от ЕСРИ

Специализирани ГИС решения подпомагат отбелязването на „зелени точки“ в седмото издание на „Да изчистим България заедно“

София, 20 септември 2017г. – Повече от 305 400 души, обединени от мотото „Играем чисто! България един отбор“ се включиха в старта на националната инициатива „Да изчистим България заедно“. Тази година денят на голямото почистване 16 септември бележи началото на отборна еко надпревара, а не края на кампанията.

 „Да изчистим България заедно” продължава със състезание по отбелязване на „зелени точки“ на картата на кампанията, което ще продължи до края на година. На разработената от ЕСРИ България специализирана уеб карта се приемат сигнали за добри идеи и практики, които елиминират боклука или го превръщат в нещо ценно. Базираното на най-съвременни ESRI ГИС технологии решение подпомага участниците в регистрирането на техните отбори, като улеснява подаването на данни за местоположението и площта през уеб. Под формата на коментари те могат да изпращат информация за добрите практики, които прилагат, да прикачват снимки и да ги преглеждат на картата.

Като основен технологичен партньор на кампанията ЕСРИ България разработи и специализирана бек-офис система, посредством която организаторите преглеждат и валидират подадената от участниците информация. Системата им позволява да извършват справки и анализи по време на цялата кампания. Това им дава възможност да проследяват реалната активност и обществен интерес, както и да бъдат максимално коректни при планирането на ресурсите и дейностите по инициативата.

Категориите, в които ще се състезават участниците са: индивидуален участник, детска градина, училище, компания/организация, административна област. В края на година ще бъде връчена титлата „Чиста игра” наред с много други награди.

DaIzchistimBG_Map

Статистиката от уеб картата в първия ден на кампанията сочи, че общият брой на отбелязаните точки е повече от 1170 за територията на цялата страна. Сред областите събрали най-много „зелени точки“ към момента са София-град, Софийска област, Разград и Благоевград. В челните места са още Търговище, Плевен и Варна. Всяко изчистено и маркирано място на 16 септември също носи точка в крайното класиране на отборите. С избора на спортна концепция организаторите се стремят към постигането на дългосрочни и устойчиви резултати, а именно поддържане на чиста околна среда, установяване на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образование и възпитание на по-младите в грижа за природата.

###