Новини

Известни са победителите в конкурса “Любими места на картата на България“

Първият по рода си фотоконкурс у нас събра в една интерактивна карта повече 1 600 снимки на участници от цялата страна.

София, 15 декември 2020г. ­– Над 1 600 снимки на забележителни кътчета от цяла България станаха част от конкурса “Любими места на картата на България”, организиран по повод 25-годишнината от създаването на Есри България и във връзка със Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). В рамките на един месец, любители и професионални фотографи имаха възможност да се докоснат до ГИС технологията и да представят свои авторски кадри на красива България.

С всички фотографии, отговарящи на условията за участие, беше създадена  интерактивна карта на най-любимите и впечатляващи кътчета на България. Картата, достъпна на този линк, позволява на всеки да разгледа виртуално красива България, заснета през обективите на над 250-те участници в конкурса. Тя отразява красиви природни и туристически забележителности, както и български занаяти от различни краища на страната.

GIS contest map bulgaria

А ето и кои са кадрите и техните автори, които заеха челните позиции в конкурса:

I-во място: Владислав Чанев със снимка на Полско-скакавишки водопад, с.Полска скакавица, Община Кюстендил

Place1_Vladislav_Chanev

II-ро място: Елена Божкова, със снимка “Там, където времето е спряло”, Синеморец, плаж Велека погледнат отвисоко

Place2_Elena_Bojkova

III-то място: Борислав Узунов със снимка Параклис “Св. Йоан Летни”, на един от хълмовете над Язовир Пчелина.

Place3_Borislav_Yzynov

Организаторите връчиха и две специални награди. На Неси Арнауд за снимката “Божията милувка” на манастир “Св. Иван Рилски”.

Special_Nesi_Arnayd

Другата специална награда получи Георги Раев за снимка “Below the peak” на вр. Мальовица в Рила.

Special_Award_Georgi_Raev

Конкурсът “Любими места на картата на България” се организира в партньорство с National Geographic България и ФотоПавилион. Той е продължение на мисията на Есри България да развива и популяризира използването на геопространствени технологии в различни сфери у нас. Конкурсът се организира по повод отбелязването на Световния ден на Географските информационни системи на 18 ноември, чийто официален организатор за страната е Есри България, и който вече повече от 20 години е основна трибуна за споделяне и обмяна на опит, за представяне на новостите в сферата на геопространствените технологии. ГИС технологията, която участниците използваха, за да подават своите снимки в конкурса, се нарича Survey123,  лесно и интуитивно решение за събиране на данни на терен, създаване, споделяне и анализ на въпросници. ГИС приложението, чрез което бяха подавани снимките за участие,  което За разработката на интерактивната ГИС карта, която събира снимките на всички участници в конкурса, е използвана облачната ЕСРИ ГИС платформа ArcGIS Online.

###