Новини

Министър Цоков връчи отличия в конкурса „Изучаваме света с ГИС“

От Израел, ден преди войната до научни изследвания  – са сред проектите в най-големия образователен ГИС конкурс у нас

 На 15 ноември в Гранд хотел Милениум София, на тържествена церемония по време на Световния ГИС ден, бяха обявени и наградени победителите в Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“.

_LIL7645

Надпреварата се организира от Есри България, под патронажа на Министерство на образованието и науката. Партньори на конкурса са близо 40 водещи организации от различни сфери.

Използвайки богатия инструментариум на ArcGIS платформата, десетки ученици, студенти и преподаватели от цялата страна се включиха в конкурса.

В продължение на два месеца те изпращаха ГИС проекти по избрана от тях тема, включително интерактивни уеб карти и приложения, ГИС проучвания, сторимапове и други, създадени с богатия инструментариум на най-мощната в света уеб ГИС платформа ArcGIS Online.

На тържественото награждаване в рамките на Световния ГИС ден у нас беше представена виртуалната изложба с всички конкурсни проекти и бяха наградени победителите в 4-те категории: Преподаватели, Ученици, Студенти и Отбор. Присъдени са и 2 специални награди.

_LIL7642

В категория Преподаватели отличията връчи лично министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, който благодари на Есри България за осигурения безплатен ГИС софтуер за всички училища у нас.  Като част от програмата „ГИС в училище“ всяко българско училище в страната получава безплатен достъп до водещите в света Esri ГИС софтуерни продукти. Над 1200 учители и повече от 12000 ученици вече работят в класните стаи с Географски информационни системи.

„Това е една от важните, основни задачи за промяна в българската образователна система: от една страна, смислена дигитализация с най-съвременни технологии и софтуер, от друга страна, което е по-важно – различен начин на мислене на самите ученици, различен начин на обучение, свързано с изследване, опознаване на света около нас и, разбира се, проектно базирано обучение. В този смисъл, ГИС мисленето е бъдещето не само на българското образование, но на образованието на утрешния ден, когато учители и ученици ще са съзнателни създатели и творци на бъдещето на България“, добави още министър Цоков.

Отличията от Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“ се присъждат на:

Категория преподаватели:

І място: Десислава Мишева от 79 СУ „Индира Ганди“ с проект „Да рециклираме“

ІІ място: Ася Назиф от 28 СУ „Алеко Константинов“ с проект „Географско положение, граници, големина и брегове на Европа“

ІІІ място: Светослава Предьова от 108 СУ „Никола Беловеждов“ с проект „Африка – пътешествие“ (урок за дейност).

_LIL7684

Категория Отбор:

І място: Диляна Видева – ученик, Грета Стоянова – учител и Таня Сребрева – учител от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, с проект „Море без пластмаса“

ІІ място: Свилена Ненова – ученик, Ангел Крумов – ученик и Венета Величкова-Ненчева – учител от ППМГ „Нанчо Попович“ с проект Алтернативни енергийни източници

ІІІ място: Лиляна Стаменова – ученик, Стефан Стаменов – ментор и Ваня Стаменова – ментор от 42 ОУ „Хаджи Димитър“ и ИКИТ-БАН с проект „Ролята на дърветата в квартала“.

_LIL7736

Категория Студенти:

І място: Станимир Димитров – докторант в МГУ „Св. Иван Рилски“ с проекта „Израел – ден преди войната“

ІІ място: Габриела Ганчева от Университет по архитектура, строителство и геодезия с проект „Войни водени на територията на света през 2022 година“

ІІІ място: Анна Беева – от СУ „Св. Климент Охридски“ с проект „Проклятието на ресурсите“.

_LIL7759

Категория Ученици:

І място: Михаил Лазаров от 131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев“ с проект „Река Амазонка“

ІІ място: Деница-Ивана Камбурова от 10 СУ „Теодор Траянов“ с проект „Пътуване до eкзотичния Далечен изток“

ІІІ място: Александър Андонов от ПГ по аудио-,видео и телекомуникация „Александър Степанович Попов“ с проект „Област Плевен – от Праисторията до наши дни“.

Специални награди:

  • Колектив от МГУ „Св. Иван Рилски“, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ и Университет на Инсбрук (University of Innsbruck) с проект „Мониторинг на ерозия в Източни Родопи“

_LIL7771

  • Колектив от Лесотехнически университет с проект „Защита на горите и специални ползвания“.

_LIL7819

Оценката и класирането на всички получени проекти направи експертно жури в състав: Проф. д-р Георги Железов, Ръководител на департамент “География” към Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН; доц. инж. Силвия Маринова, Ръководител на Лаборатория по Картография и ГИС към Университета по архитектура, строителство и геодезия и д-р инж. Деница Савова-Георгиева, Ръководител Образование в Есри България.

Всички конкурсни проекти можете да разгледате в галерията „Изучаваме света с ГИС“.

Повече за програмата за безплатен ГИС софтуер за българските училища, реализирана от Есри България, съвместно с Министерство на образованието и СУ “Св. Климент Охридски“, можете да откриете на сайта на  „ГИС в училище“.

 

Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“ се организира с подкрепата на:

„Софийска вода“ АД, част от Veolia, „Електрохолд България“ и Ciela Norma

Партньори на Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“ са: Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, Геолого-географски факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, Стопански факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски“, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Университет за национално и световно стопанство, Национален университетски център „ГИТ“, Военна академия „Георги Сава Раковски“, Лесотехнически университет, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Висше училище по телекомуникации и пощи, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Образователна инициатива Космическо училище, Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, УниБИТ, EduTechFlag, Издателство „Аз-буки“, Teacher.bg, Uchi.bg, Атлантическият клуб в България, Българска Картографска Асоциация, Българско географско дружество, Move.bg, National Geographic България, Dir.bg, bTV Media Group, Digitalk, БНР, Градът Медиа Груп.

 

За Есри България

Есри България е лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС) с близо 30 години опит на българския пазар. Създадена през 1995г, компанията е изключителен представител на Esri за страната. Есри България реализира стратегически ГИС проекти от национален мащаб в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации. Повече информация на: http://esribulgaria.com/.

 

За Esri

Esri, световният лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС), онлайн карти, анализи, локализационни и картографски услуги, помага на клиентите си да отключат пълния потенциал на своите данни, за да подобрят своите оперативни и бизнес резултати. Основана през 1969 г. в Калифорния, САЩ, днес софтуерните продукти на Еsri са  внедрени в над 350 000 организации в целия свят и в повече от 200 000 институции в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия изток, включително в много компании част от Fortune 500, правителствени агенции, НПО и университети. Esri разполага със силна регионална мрежа от офиси, дистрибутори и партньори, които подпомагат работата на клиентите на местно ниво в  над 100 държави на шестте континента. Със своя новаторски подход в геопространствените информационни технологии, Esri проектира най-иновативните решения за дигитална трансформация, Интернет на нещата (IoT) и комплексни анализи. Посетете ни на www.esri.com.

 ###