Новини

Нови ЕСРИ ГИС приложения за нуждите на „Да изчистим България заедно“

Най-голямата доброволческа инициатива у нас отново избра ЕСРИ България за свой технологичен партньор.

София, 27 юли 2017г. – Под мотото „Играем чисто! България един отбор“ за седма поредна година стартира „Да изчистим България заедно“ – най-мащабната и успешна зелена инициатива в страната, чийто технологичен партньор е ЕСРИ България.

Стартът на кампанията беше поставен с Национална среща на партньорите, на която представители на bTV, официалният организатор на кампанията, и всички партньори се събраха, за да разкажат какво предстои в новото издание на инициативата и какви са небелязаните цели.

btv

През 2017 година кампанията ще има състезателен елемент, а денят на голямото почистване, 16 септември, бележи не финала, а началото на „Да изчистим България заедно“. Елена Яръмова и Валери Генов от bTV представиха правилата на турнира по почистване, в който всяко семейство, детска градина, училище, компания или дори цяла административна област може да бъде отбор. Важното е да се отбележат най-много зелени точки на картата на кампанията.

Новата интерактивна уеб карта ще бъде разработена от ЕСРИ България и на нея всеки участник в инициативата ще отбелязва почистените от него места, както и прилаганите добри практики за намаляване на отпадъците. ЕСРИ България ще разработи и специализирана бек офис ГИС система, с която организаторите ще обработват подадената информация, извършват справки и анализи, и др.

„С всяка изминала година кампанията става все по-мащабна, а този път са заложени още по-високи цели, които вярваме с общи усилия ще успеем да постигнем. Надяваме се в края на инициативата да имаме една много зелена уеб карта с почистени места и добри практики за намаляване на отпадъците.“, отбелязаха Евгения Караджова и Миглена Кузманова от ЕСРИ България по време на срещата.

btv_esri

Официални гости на Националната среща бяха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, Николай Копринов и Гълъб Донев от администрацията на президента на Република България, представители на областните дирекции в страната и др.

Водещите Мариана Векилска и Емил Чолаков – дългогодишни посланици на инициативата – съобщиха от името на организаторите, че си поставят амбициозната цел с помощта на всички доброволци и партньори да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването и да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда отпадъците. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, като поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

###