Новини

Преоткриваме България с ГИС – победители в националния конкурс

На 14 ноември в София хотел Балкан се състоя официалното награждаване на победителите в националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“.Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria по повод честването на юбилейния 20-ти Световен ГИС ден у нас.

В рамките на един месец десетки организации и индивидуални участници изготвиха печатни и интерактивни карти със специално разработените апликации, разказвайки своята неповторима история, с помощта на ГИС технологиите. Всички карти бяха показани по време на конференцията „20 години проектираме света заедно“ пред близо 700 представители на над 150 организации, които взеха участие във форума.

На тържествена церемония по награждаване полковник Иван Инковски, председател на Военно-географска служба, доц. д-р Стелиян Димитров, катедра „Картография и ГИС“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – официален организатор на Световния ГИС Ден в България, обявиха победителите и връчиха награди във всяка една от категориите на конкурса.

Категория печатна карта

Първа награда получи Картгео Троян и ГЕОПАН Бургас за първата сертифицирана Едромащабна туристическа карта на Община Созопол.

Първо място

Втора награда в категорията получи SAINED за печатна офроуд карта на България.

второ място

Отличията за интерактивни карти отидоха при:

Категория „Пътуване и туризъм“

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ с карта „Корабоплаването в българските пристанища

ДППИ карта

Категория „Устойчиво развитие“

Ваня Стойчева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с карта „Възстановяващи се влажни зони по българското дунавско крайбрежие

Карта_ВаняСтойчева

Категория „История и култура“
Български червен кръст  с карта „140 години помагаме заедно

БЧК карта

Категория „Образование“
Образователна инициатива „Космическо училище“ на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките, Society for Conservation GIS—клон България и Българско астронавтическо дружество с карта „Космическо училище“.

Космическо_училище_карта

Карта на публиката

Публиката на конференцията „20 години проектираме света заедно“ също се включи в гласуването, за да избере своята любима карта. Специалната награда „Карта на публиката“ беше присъдена на Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР за едноименната карта.

ГДГП_карта

Всички интерактивни карти, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани тук.

Отличените във всяка една от категориите в конкурса получиха едногодишен лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; ваучер за пътуване до избрана от дестинация на стойност 250 лв.; сертификат от ЕСРИ България за „Esri Map Expert“ и специализиран атлас със съвременни ГИС карти „Esri Map Book“.

###