Новини

„Работата, която вършим, е действително полезна за обществото“

Блиц интервю с Константин Маринов, стажант ГИС и бази данни в Есри България

В часовете по география и икономика в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ Константин Маринов за пръв път научава за ГИС. Бързо се ориентира, че интересите му в областта на математиката, географията, програмирането и регионалното развитие се съчетават чудесно в специалността „Геопространствени системи и технологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където от две години е студент.

Обича да пътува – и в България, и в чужбина, да се забавлява с приятели, да научава нови неща. Споделя, че се интересува активно от гражданския живот. Ето защо се включва нееднократно в инициативи на Гората БГ за засаждане на дървета и е активен доброволец към Столична библиотека. Нещо повече, при големите наводнения в селата Богдан и Каравелово помага да се разчистят дворовете на пострадалите, а със свои приятели участва и в друга инициатива за почистване на изоставена сграда, която предстои да се използва за деца със специални потребности.

Разберете повече за Константин и какво споделя той за стажа си при нас.

Избра стаж в Есри България, защото…

Като втора година студент „Геопространствени системи и технологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“ търсих възможности за развитие и предизвикателства в реална работна среда. Прецених, че този стаж ще ми даде добър тласък в професионалния ми път занапред.

internship 2

Как би описал стажа с до 5 думи?

Изключително интересен, разнообразен и вдъхновяващ.

Кои са 3-те неща, които най-много ти харесват в стажа?

Работата с приложенията към ArcGIS Online, всеотдайният екип и постоянните предизвикателства за преодоляване.

Разкажи ни за ментора си с 3 думи:

Винаги на разположение.

Какво ново научи за ГИС?

Научих се да създавам уеб приложения, да конфигурирам интерактивни дашборди, да правя персонализирани expression-и с ArcGIS Arcade и като цяло, да работя ефективно в софтуерната екосистема на ArcGIS.

Най-важните умения, които усвои по време на стажа, са…

Развих критичното си мислене и как да намирам решения на възникнали проблеми, мислейки „извън кутията“. Надградих и чисто техническите си умения.

Как се чувстваш като стажант в екипа ни?

Изключително съм щастлив, че имам възможността да съм част от екипа на Есри България. Работата, която вършим, е изключително интересна и вълнуваща за мен. Най-вече е действително полезна за обществото, което ми дава допълнителен стимул и мотивация. Ще се радвам да бъда още по-активно въвлечен в различни проекти. Екипът е страхотен и искам да отправя специални благодарности към своя ментор, който винаги е насреща и не спирам да научавам нови и нови неща от него.

С какво се промени от човека преди стажа?

Успях да се сблъскам с реални проблеми и решения от практиката, да добия ценен опит и още по-добра представа за сферата. Мечтая да продължа успешно своето развитие в областта и да допринеса за едно по-светло, по-устойчиво и по-ефективно бъдеще на нашето общество.

На кого би препоръчал кариера в ГИС?

На всеки, който би имал интерес към събиране, анализ, обработка на географски данни или пък тяхното визуализиране чрез приложения, карти, инфографики, дашборди. На всеки, който би искал да се чувства общественополезен.

Вярваш ли, че ГИС технологиите променят света?

ГИС технологиите могат да бъдат приложени във всяка област на развитие – от градско планиране и енергийни ресурси до здравеопазване и биологични изследвания. Чрез събиране, анализ и представяне на геопространствени данни, ГИС технологиите не само оптимизират процесите, но и улесняват вземането на информирано решение, като по този начин действително променят света към по-добро!

###