Новини

Светът следи в реално време разпространението на COVID-19

Интерактивна ГИС карта отговаря на най-важните въпроси за мащабът и темповете на разпространение на епидемията.

10 февруари 2020г. - Центърът за системна наука и инженеринг към института „Джон Хопкинс“, създаде ГИС приложение с интерактивна карта, което предоставя данни в реално време за разпространението на опасния вирус по света.

ГИС приложението представлява дашборд, разработен на база ЕСРИ ГИС технологията ArcGIS Operations Dashboard, който интегрира и визуализира данни за епидемията от докладите на  Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC),  Националната здравна комисия за човешкото здраве в Китай и други официални източници. Целта на разработката е да предоставя актуални данни и ясна картина за ситуацията, като по този начин намали паниката и объркването, които обикновено съпътстват всяка нова епидемия.

corona map world

С един клик върху картата приложението показва броя на потвърдените случаи във всяка държава, както и данни за броя починали и излекувани лица. Така, всяка точка на картата отразява населено място с регистрирани случаи на коронавирус, а размерът на точката показва интензивността на заразяване. Освен данните върху картата, ГИС приложението представя редица графики и таблици, от които по време се визуализира темпът на  разпространение на заразата по света, както и за отделните държави, в които има регистрирани случаи.

Дашбордът е разработен, за да предостави на  епидемиолозите, институциите и широката общественост лесен за използване инструмент за проследяване на епидемията, още докато тя се развива.“ коментират от института „Джон Хопкинс“.

###