Новини

За хора от най-различни сфери е полезно да се занимават с ГИС

Интервю с Венко Венков, стажант ГИС и Бази данни в Есри България.

За него математиката е страст, а изкуството – повече от хоби. Венко Венков е студент втора година „Геопространствени технологии и системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специалност, която избрал измежду трите, в които бил приет. Едната му мечта била да се занимава с инженерна химия, втората с бизнес и предприемачество, а третата – с ГИС.

Приет навсякъде, където кандидатствал – Венко окончателно решил, че само Геопространствените технологии обединяват най-пълно неговите разнородни интереси и страсти: и към математика, и към инженерство, и към предприемачество, и към изкуство…

1

Математиката и изкуството са твои увлечения от най-ранна възраст…

Завърших математическата гимназия в Казанлък и винаги математиката ми е била страст, но хобитата ми все са били свързани с изкуство. Занимавал съм се със спортни танци 8-9 години, както и с актьорско майсторство близо 7 години. Но винаги съм искал да се развивам в сфера с научна насоченост и след като започнах по-усърдно да чета за ГИС, установих, че в тази сфера има много голямо бъдеще, търсенето на кадри расте, а също е и много интересно. В ГИС мога да вплета и артистизма си – за визуализациите, за правенето на карти и дашборди човек трябва да има естетически поглед.

Коя беше първата ти среща с ГИС?

Допреди университета само бях чувал за ГИС, без да съм се занимавал с такива програми. В първи курс имахме картография, тогава реално се срещнах с ГИС. Създавахме карти и оттам ми стана много интересно.

Имах и курсов проект по дисциплината ,,Бизнес приложения на ГИС и геопространствената информация“ в университета. Разработих бизнес и маркетинг концепция за приложение и/или уебсайт за фотографии на бури и екстремни метеорологични феномени. ГИС е подходяща технология за изработка на такова приложение, тъй като позволява да бъдат включени специфична метеорологична прогноза, колекция от снимки и допълнителни екстри, обединяващи различни услуги в едно.

Защо се насочи към стаж в Есри България?

Мисля, че това е най-подходящото място за започване на ГИС кариера, тъй като Есри са водещите в ГИС сферата. Те са създателите на ArcGIS, която е основната платформа в цял свят. По-големите и по-сериозните компании залагат на програми със затворен код, а не на такива с отворен код. А ArcGIS е една от най-употребяваните платформи със затворен код! Също така има и изключително много продукти на Есри, да споменем само ArcGIS Online и Web App Builder и техните богати възможности.

По време на стажа си какво правиш, кои приложения използваш?

Занимавах се със събиране и обработка на сурови данни, свързани с климата, които след преработката включвах в геобази данни в ArcGIS Pro. Другият проект, в който участвах, беше свързан с георефериране на карти чрез ArcGIS Pro.

Основно ползвам ArcGIS Pro по време на стажа, но много харесвам ArcGIS Online, ArcGIS Dashboards и всички инструменти, свързани с изработването на мобилни приложения, тъй като са много интерактивни. Позволяват да си развихриш въображението и да създаваш много интересни информационни продукти с тях.

Научаваш ли нови неща по време на стажа?

Да, за обработката на данни, за таблиците – много функционалности и детайли научих. А също за геореферирането придобих много полезни знания и опит.

Много ми е полезен стажът, защото от време на време излизат някои проблеми, за които менторите ми съдействат и така се научавам и ако в бъдеще ми изникне подобен казус, ще знам как да изляза от ситуация и да се справя. Когато имам въпроси, се обръщам към ментора си – да ми помогне. Всички в компанията са много приятелски настроени, говорим си на ти, което е много предразполагащо.

Какви очаквания имаше за този стаж, така ли си представяше, че ще протече?

Всъщност не точно, мислех си, че ще е за начинаещи и ще правя по-базови неща. Например пак за обработка на данни, но някакви по-елементарни задачи. Докато сега се занимавам с наистина голяма база данни и работя по по-голям проект, от колкото очаквах. Много е хубаво, защото така навлизам реално в професионалната сфера.

А какво е посланието ти към тези, които тепърва навлизат в ГИС?

Нека да се опитат вкъщи да работят с различни данни от всякакви сфери, да правят разнообразни визуализации, да участват в обучения, уъркшопове и ако могат – да кандидатстват за стаж в Есри. Така ще преценят обективно дали това е за тях. ГИС е всеобхватно понятие и всеки може да намери нещо интересно за себе си. Смятам, че за хора от най-различни сфери е полезно да се занимават с ГИС.

###