Новини

София – домакин на световен геодезически форум

С официално откриване на високо ниво, стартира работната седмица по геодезия.

София, 19 май 2015г. – Работната седмица на Международната федерация на геодезистите (FIG) – едно от най-мащабните събития в сферата на геодезията в света, беше официално открито вчера в София от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Събитието тази година се провежда под мотото „От мъдростта на вековете към предизвикателствата на модерния свят” с подкрепата на Esri, Inc. – водещата световна компания за географски информационни системи.

FIG_Official_Opening

В рамките на официалното откриване на престижното събитие, приветствие към събралите се повече от 1500 участници и гости от близо 80 държави от цял свят, отправиха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в кратко видео обръщение, директорът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Светослав Наков, президентът на FIG Криси Потсиоу, както и председателят на камарата на инженерите по геодезия Ангел Янакиев.

Основен акцент в следобедната програма от първия ден на конференцията беше още уоркшопът на Esri, Inc., в рамките на който Брент Джоунс, международен директор кадастър на световната ГИС компания показа специализирани Esri ГИС решения за реализиране на устойчиви, сигурни и скалируеми кадастрални системи. Екипът на ЕСРИ България също взе участие в престижното събитие, като пред участниците в конференцията, на специално предвиден за целта щанд, демонстрира на живо новостите в Esri ГИС технологията, специализирани ГИС решения за нуждите на геодезията, и много други.

Работната седмица на FIG ще продължи до 21 май в Националния дворец на културата в София, като до края на събитието ще бъдат изнесени над 400 доклада. На 20 май ще се проведе и ден на отворените врати, когато двете съпътстващи изложби на Работната седмица – технологична и картографска, ще могат да бъдат разгледани напълно безплатно.

Повече информация може да откриете на: http://www.fig.net/fig2015/

###