Новини

Университетът Джонс Хопкинс и НАСА ще са част от ГИС деня в България

Уеб ГИС приложение за следене напредъка в разработването на ваксина срещу COVID-19 ще бъде представено в рамките на събитието.

София, 12 ноември 2020г. ­–  На 18 ноември по случай Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България ще се проведе онлайн конференция, на която водещи международни и български експерти ще представят най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение за справяне с пандемията от коронавирус, управление при кризи, околна среда, сигурност, инженерна инфраструктура, градско планиране и развитие, и много други.

Един от основните акценти в програмата на форума ще е прилагането на ГИС в подкрепа на усилията за борба с Covid-19. Сред международните лектори, които ще вземат участие в тази сесия е Еншенг Донг – създателят на използвания от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, който ще представи своя опит и добрите практики в прилагането на ГИС за мониторинг и извършване на анализи за подпомагане борбата с пандемията. В рамките на конференцията ще бъде представено и създаденото от ЕСРИ България уеб ГИС приложение за следене напредъка в разработването на ваксина срещу COVID-19 в световен мащаб. С негова помощ всеки само с няколко клика може да следи официално обявените ваксини по света, съответната фаза, до която е стигнала всяка една ваксина и редица други подробности.

В тазгодишното издание на конференцията участие ще вземе и президентът на Esri, Джак Данджермонд – един от инициаторите на Световния ГИС ден и носител на редица признания и награди за приноса си в областта на Географските информационни системи, географията, околната среда и планирането, включително 13 почетни степени. Той ще представи най-новите възможности и тенденции в развитието на ГИС технологиите, както и тяхното практическо приложение за нуждите на различни сфери.

Друга водеща тема в конференцията ще е ГИС за управление при бедствия, където д-р Дейвид Грийн, програмен директор в НАСА, ще представи продуктите, решенията и услугите на програмата на НАСА за бедствия и възможностите за тяхното използване от българските институции и организации.

GISDay 2020 Bulgaria

Домакин и официален организатор на събитието е ЕСРИ България – компанията, която тази година чества 25 години от своето създаване. В тази връзка, Евгения Караджова, основател и управител на ЕСРИ България ще представи добрите практики и възможностите за прилагане на ГИС в отговор на различни предизвикателства в България. Традиционно на онлайн конференцията ще бъдат направени и демонстрации на технологичните възможности на Географските информационни системи за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, телеком, здравеопазване, сигурност и обществен ред, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

 „В продължение на повече от 20 години, ние от ЕСРИ България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден в страната. Тази година, изправени пред пандемията от коронавирус и множество други предизвикателства, ние отново ще отбележим ГИС деня, заедно с още над 70 държави, показвайки как ГИС технологиите все повече намират приложение във всички сфери на съвременното общество, как помагат в борбата ни за по-добър и устойчив свят за нас, хората и света като цяло“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и допълва: „Днес времето изисква от нас да работим в сътрудничество в областта на ГИС, в подкрепа на обществото и за едно по-добро бъдеще“.

Повече информация, може да бъде намерена на сайта на събитието тук.

 ###