Новини

Уникален сайт сравнява градове по различни признаци

С технология на ESRI сайтът Urban Observatory сравнява данни от 16 града по 35 признака едновременно.

София, 30 октомври 2013г. –  Сайтът Urban Observatory позволява да се сравняват 16 града по 35 признака едновременно – от времето до броя на катастрофите в тях. Потребителите получават информацията във вида на географски карти с текст под тях. За да се визуализира необходимата информация се обработват огромни количества стандартизирани данни, което се извършва с технология  на ESRI. Сред 16-те града са мегаполиси като Лондон, Токио, Ню Йорк, Йоханесбург и Рио де Жанейро.

23-lg

Възможностите, които Urban Observatory предлага не оспорват идеологията на градоустройственото планиране, че всеки град функционира като уникален организъм, но създават универсален език с помощта, на който ясно могат да бъдат сравнявани градовете  и да изпъкнат специфичните им проблеми.

Urban Observatory e създаден от Ричард Сол Уърмън, 78-годишният основател на конференциите TED, който е архитект и графичен дизайнер.  Уърмън се опитва десетилетия наред да създаде инструментариум, с който обективно да сравнява населени места – започва от глинени мащабно умалени макети през 60-те, използва различни други средства през 70-те и 80-те години на миналия век. Създаването на сайта е резултат от 40-годишната мечта на Уърмън.

UrbanObservatory

„Любопитен е фактът, че няма два града в света, които да събират информацията еднакво. Изводът е, че натрупаните, подредени и съхранени огромно количество данни са слабо проучени и има сериозен потенциал ново знание в полза на човечеството да бъде извлечено от тях.”, коментират от екипа на Urban Observatory.

Предстои сайтът да бъде обогатен като броят на критериите за сравнение да бъдат увеличени и градовете да нараснат до 100.

###