Новини

ЕСРИ България с първа награда за Активен.БГ

БФБЛ награди ЕСРИ България с приз за най-добра социална политика на годишните награди за отговорен бизнес.

BBLFНа 23 февруари 2012г. в хотел Шератон бяха раздадени деветите годишни награди за корпоративна социална отговорност на Българския форум на бизнес лидерите. Тази година журито имаше нелеката задача да определи победителите измежду повече от 60 проекта, състезаващи се в 6 категории. За трета поредна година председател на журито беше Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а за членове на комисията бяха поканени представители на бизнеса, правителствения и неправителствения сектор и медиите, в това число Г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, Г-н Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, Н. Пр. Коре Ансон, посланик на Кралство Дания, Г-жа Вики Политова, генерален директор на bTV Медиа Груп и много други. Целта на Годишните награди за социално отговорен бизнес е да покажат, че успешният бизнес и инвестицията в обществото вървят ръка за ръка, както и да демонстрират най-добрите примери в подкрепа на тази идея. Критериите, въз основа на които бяха определени победителите са полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на компанията в осъществяването на проектите, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и оценка от страна на обществото.

В категория цялостна социална политика на малко и средно предприятие, журито тази година определи за победител ЕСРИ България с проекта Активен.БГ. Активен.БГ е първата по рода си инициатива в България, която стъпва върху най-съвременни Esri ГИС технологии за постигане на ефективно гражданско участие в местното самоуправление. Тя предоставя на гражданите алтернативата да участват активно в подобряване условията на живот в техните райони, като подават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности (опасни сгради, детски площадки, боклук, улични дупки, ледени висулки, и много други) посредством използването на специална онлайн платформа http://aktiven.bg/. Включилите се в инициативата организации поемат ангажимент за следене на получените сигнали и отразяване статуса на тяхната обработка на уебсайта. По този начин публичните организации се отварят за гражданите, реализирайки на практика съвременната концепция за е-управление, базирано на ефективна двупосочна комуникация с гражданското общество.

NagradaПроектът Активен.БГ е с изключително позитивен отзвук в общественото пространство. Всеки ден все повече граждани се включват в инициативата като докладват за нередности. Увеличава се и броят на участващите в социалната програма публични организации. Проектът е не само добър пример за цялостна социална политика, той е и  крачка в посока реализиране на по-ефективно, по-прозрачно и най-вече по-адекватно управление. Управление, при което гражданите са движещата сила.

# # #