Новини

Как Esri участва в борбата с вируса Зика

Тихоокеанският център за управление при бедствия използва ГИС решения на Esri за следене и справяне с опасния вирус.

София, 17 юли 2016г. –  След като в началото на годината Световната здравна организация предупреди за риск от разпространение на Зика на глобално ниво, редица здравни експерти поискаха летните олимпийски игри в Бразилия да бъдат отложени. За да мобилизира и подпомогне усилията на всички засегнати страни Esri, неизменният лидер в Географските информационни системи, предостави поредица от ГИС решения, които позволяват по-ефективно управление на кризисната ситуация.

Интерактивна уеб ГИС карта, посветена на историята на Зика, е сред инструментите, които компанията разработи, за да подобри обществената осведоменост по въпроса. Картата прави визуална ретроспекция на разпространението на вируса, а вградените видеа и инфографики представят на достъпен език същността, начините на заразяване и възможностите за превенция. Интуитивните инструменти, с които е разработена онлайн картата, са част от облачната Esri ГИС платформа ArcGIS Online. Приложението позволява директното интегриране на онлайн картата във всеки уебсайт, като по този начин улеснява популяризирането на информацията.

Esri предоставя и своето специализирано решение за проследяване и контрол на вирусни заболявания. Този инструмент вече успешно се използва от Тихоокеанския център за управление при бедствия, разположен на хавайския остров Мауи. Посредством ГИС технологиите Центърът предоставя на рисковите региони навременна пространствена и аналитична информация като подпомога вземането на информирани решения и правилното разпределение на ресурси. “Платформата на Esri е в основата на работата ни при всяко бедствие, включително вируса Зика”, споделя Рей Ширкходай, изпълнителен директор на Центъра.

В допълнение на тези усилия през месец май Esri провереде безплатен уебинар на тема “Как общностите да се справят по-ефективно с разпространението на вируса Зика”. Фокусът на едночасовото събитие беше насочен към възможностите за изграждане на цялостен подход за реакция при възникване на епидемия.

Повече информация относно платформата за проследяване и контрол на вирусни заболявания може да намерите на go.esri.com/vector-ready.

# # #