Новини

Esri предоставя безплатен достъп до ГИС софтуер на студенти

Програмата “Learn ArcGIS” има за цел да подпомогне дистанционното обучение на студентите по време на пандемията от COVID-19.

08 април 2020г. - Esri, световният пионер и лидер в сферата на геопространствените технологии, разширява своята образователна програма, посредством която студентите по цял свят, включително и в България, имат възможност да достъпват безплатно онлайн курсове по Географски информационни системи. Като част от програмата, Esri предоставя на студентите безплатен достъп до водещите в света ГИС софтуерни продукти от платформата ArcGIS.

Като част от програмата “Learn ArcGIS” студентите получават достъп до десетки водещи ГИС софтуерни продукти, сред които облачният ГИС софтуер ArcGIS Online, ArcGIS Pro – настолен ГИС продукт за събиране,  визуализиране и анализ на пространствени данни, както и над 20 леки професионални приложения като Survey123, Insights for ArcGIS, StoryMaps  и  много други. Програмата предлага и богата база от уроци и упражнения по вид софтуер или тема. От всяко място, по всяко време и от всяко устройство студентите могат да достъпват и редица онлайн книги, издание на Esri. Всички тези ресурси са достъпни на сайта Learn.ArcGIS.com  от всяка точка на света за студентите над 18 години и техните преподаватели. Уроците в платформата обхващат теми подходящи, както за начинаещи, така и за напреднали.

learn arcgis program

Програмата “Learn ArcGIS“  насърчава проектното обучение чрез решаване на проблеми от реалния свят от различни сфери като регионално планиране, управление при бедствия, опазване на околната среда и много други. Програмата включва и уроци по осигуряване на общественото здраве, в които се разглеждат приложни казуси, като например подпомагане справянето с пандемията от COVID-19 посредством прилагане на ArcGIS технологии по примера на университета „Джон Хопкингс“, Световната здравна организация и много други.

“Ние в Esri вярваме, че геопространствените технологии днес повече от всякога са мощен инструмент за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме. Ето защо считаме за своя мисия да предоставяме безплатни ГИС технологии през тези трудни времена на студентите и преподавателите, осигурявайки им възможности за дистанционно обучение.“, коментира Джак Данджермонд, основател и президент на Esri.

Българските студенти могат да се включат в програмата до 30 юни, като се регистрират на сайта https://learn.arcgis.com/en/become-a-member/, от който ще получат достъп до продуктите и услугите в сайта до 31 август 2020г.

Есри ГИС платформата ArcGIS e световен стандарт в областта на Географските информационни системи, използвана от редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и др. Стотици хиляди студенти използват ArcGIS всяка година, ръководени от преподаватели и изследователи както във водещи университети по света, включително  Харвардски университет, така и в България.

 ###