Новини

Победители в Националния конкурс „Истории, проекти и мечти върху карта“

Официалното награждаване на победителите се състоя на 13 ноември в София хотел Балкан.

Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria по повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и честването на 50-тата годишнина на компанията световен пионер и лидер в разработването и внедряването на ГИС – Esri, за да насърчи всички малки и големи откриватели да разкажат своята история с ГИС технологиите.

В рамките на един месец десетки организации и индивидуални участници приеха предизвикателството и изготвиха печатни и интерактивни карти със специално разработените апликации, разказвайки своята неповторима история, по нов и вълнуващ начин. Всички карти бяха показани по време на конференцията, организирана по повод Световния ГИС ден пред близо 700 представители на над 200 организации, които взеха участие във форума.

На тържествена церемония по награждаването полковник Иван Инковски, председател на Военно-географска служба, проф. д-р инж. Теменужка Бандрова, заместник-председател на Международна картографска асоциация, инж. Георги Гладков, Държавна агенция „Електронно управление“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – официален организатор на Световния ГИС Ден в България, обявиха победителите и връчиха награди във всяка една от категориите на конкурса.

В категория „Печатна карта“ наградата получи инж. Петър Иванов,  ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019г.“

Print_Map_GISday2019

Отличията за интерактивни карти отидоха при:

Троянски манастир “Успение Богородично” в категория „Пътуване и туризъм“ за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир“.

Map_Contest_Troqn

Стоян Петков, Община Струмяни в категория „История и култура“ за карта “Малешево пее и танцува“.

Map_Strumiani

Инж. Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие“ за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство“.

Map_Organic Beekeeping

Аспарух Камбуров и екипът студенти от специалност „Маркшайдерство и геодезия“ в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в категория „Образование и наука“ за карта „Специалност “Маркшайдерство и геодезия”. Кои сме ние?”.

Map_MGU

Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент в Софийски университет “Св. Климент Охридски” за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?

Map_Eco Constructing

Отличените във всяка една от категориите в конкурса получиха едногодишен лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; едногодишен неограничен достъп до най-богатия електронен образователен център за геопространствени технологии – Esri Training, сертификат от ЕСРИ България, специализиран атлас със съвременни ГИС карти „Esri Map Book“ и др.

Всички интерактивни карти, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани тук.

###